Köztéri szobor lézerrel segített restaurálása

Köztéri szobor lézerrel segített restaurálása

Restaurálni olykor nem csak régi tárgyakat kell.
2014. augusztus 20-án Fóton fölavatták gróf Károlyi István szobrát, amit még azon az éjszakán több liter zománcfestékkel öntöttek le.

A tisztítás a restaurálásban szokatlan problémákat vetett föl: adott volt egy frissen faragott carrarai márvány felület, melynek textúrája őrzi a megmunkálószerszámok legapróbb nyomait, míg a rajta levő szennyeződés nagyon vastag réteget képez, csak agresszív oldószerekkel oldható, föloldva viszont beszivároghat a kő pórusaiba, elszínezve azt.

Kézenfekvő megoldásként kínálkozott a lézeres felülettisztítás.
Kisapáti Ivett restaurátor és dr. Márton Zsuzsanna fizikus évek óta együtt vizsgálják ennek restaurátori alkalmazásait a PTE Fizikai Intézetében. Itt viszont a festékréteg annyira vastag volt, hogy önmagában a lézerrel hónapokig tartott volna a munka.

Így végül a kombinált mechanikai, vegyszeres és lézeres módszerhez folyamodtak.
A fekete festék eltávolítása kiválóan és szelektíven működött a lézer infravörös, 1064 nanométeres hullámhosszán. Azokon a helyeken, ahol a piros festék a legvastagabb réteget képezte, szemcseszórással vékonyították el, majd acetonos pakolással kezelték. Ez nem vegyszeres lemosást, hanem acetonos papírvatta alatti felpuhítást jelent, ami után mechanikailag eltávolítható volt a festék jelentős része.
 
Ezután került sor a lézeres tisztításra a piros festék által jól abszorbeált 532 nanométeres hullámhosszon.
A lézerrel elérhetetlen repedésekből az apró festékszemcséket ismét kémiai módszerrel távolították el. Az utóbbi két lépést többször is ismételni kellett.

A piros pigment színező hatása nagyon erős, ezért gyakorlatilag nem maradhatott festék a felületen.
Végül a tulajdonos kérésére antigraffiti védőréteggel vonták be a szobrot, amelyet 2015. április 8-án újraavattak Fót főterén.

A rövid határidőre elkészült munka, a megőrzött textúra és a szobor visszanyert színe a laikusokat és a szakembereket is meggyőzheti az innovatív lézeres technika alkalmazásának előnyeiről.

Forrás: http://www.innoteka.hu/cikk/kozteri_szobor_lezerrel_segitett_restauralasa.1192.html

Köztéri szobor lézerrel segített restaurálása
Képek száma: 6 db
© IntroWeb | 2018 - Weboldal készítés, SEO